platinasivulleAlla Sandberg diamantsmycken och förlovningsringar kan beställas tillverkade av 950-haltig platina. Leveranstiden för produkter i platina är ca 3 veckor.

Platina bibehåller alltid sin färg i smycken.

Platina är i vissa fall ett bättre alternativ till vitguld, i synnerhet om det är frågan om en ring med långtidsbruk. Den egna färgen i platina är väldigt nära rodiumytans blänkande vita kulör; endast en aning mörkare eller metallisk. Därför behöver man inte rodinera ringar som är tillverkade i platina. Detta är också orsaken till att en ring i platina alltid behåller sin ursprungsfärg fast den skulle slitas i långvarigt bruk. Givetvis skråmas även en platinaring men skråmorna är svårare att urskilja eftersom slitage och skråmor inte förorsakar färgändring på ytan av ringen.

En ring i platina är tyngre än en ring i vitguld

Platina väger ännu mera än guld. Dessutom används det nästan ren platina (95 % av vikten i legeringen) i smycken. Därför är en ring i platina betydligt tyngre och den innehåller avsevärt mera ädelmetall än motsvarande ring i vitguld. Detta utgångsläge tillsammans med att det är svårare att bearbeta platina jämfört med vitguld gör att en ring i platina är dyrare än motsvarande ring i vitguld fastän världsmarknadspriset på finguld för närvarande (februari 2016) är dyrare än priset på fin platina.

Alla guldlegeringar, även platinalegeringen, levereras till oss av K. A. Rasmussen Finland. Legeringen består av: Platina 95 % / Koppar 3 % / Kobolt 2 %

 

© Karl Sandberg Ky