valkokultaKaikki valkokultakorut on yleensä pintakäsitelty rodiumilla, joka on platinaryhmän metalli. Pintakäsittelystä käytetään nimitystä rodinointi ja se tehdään samaan tapaan, kuin esimerkiksi hopeointi tai galvanointi. Rodiumilla aikaansaatavan pinnan paksuus mitataan mikroneissa eli metrin miljoonasosissa.

Rodinoinnilla valkokullan päälle aikaansaatava pinta on puhtaan valkoisen värinen, toisin kuin itse valkokulta. Valkokullan oma väri on sävyltään hieman tummempaa ja harmaampaa, huonoimmissa seoksissa kellertävää tai rusehtavaa. Koska on kyse pintakäsittelystä, se kuluu ainakin sormuksista ajan myötä pois osittain tai kokonaan ja pinnan alta tulee näkyviin valkokullan oma väri.

Sormuksen rodiumpinnan ja valkokullan kuluminen

Rodiumpinnan kulumisen nopeus ja määrä riippuvat hyvin paljon sormuksen rungon muodosta ja sormuksen käyttötavoista, joten yksinkertaistaen ei voida sanoa, kuinka nopeasti rodiumpinta valkokultaisesta sormuksesta kuluu pois. Mitä leveämpiä sileitä pintoja tai sormen pinnasta korkealle nousevia pintoja sormuksessa on ja mitä enemmän sitä käytetään myös ”rankoissa askareissa”, kuten punttisalilla, puutarha- tai siivoustöissä yms., sitä enemmän sormuksen rodiumpinta joutuu kulutukselle alttiiksi.

Valkokultaiseen tuotteeseen ei tule kulumajälkiä yhtään helpommin kuin keltakultaiseenkaan. Siinä kulumajäljet vain näkyvät helpommin, koska ne kuluttavat kirkkaanvaalean rodium-pinnan osittain pois ja saavat aikaan värieron kulumattoman ja kuluneen pinnan välillä. Keltakultaiseen tuotteeseen tulee käytön seurauksena vain naarmuja, sormuksen pinnan väri ei muutu miksikään.

Valkokultasormuksen voi tilata myös ilman rodinointia. Tällöin sormuksen väri ei muutu, vaikka se ajan myötä käytössä kuluu ja naarmuuntuu.

Valkokultaisen korun huolto

Valkokultasormuksen voi pitää kauniina ja kunnossa vuosien saatossa käyttämällä sormuksen aika ajoin kultasepällä uudelleenrodinoitavana. Kustannuksia uudelleenrodinoinnista tulee mallista riippuen yleensä noin 30 – 50 euroa. Samassa yhteydessä sormus voidaan kiillottaa ja timanttien istutus tarkistaa. Timanttien istutusten tarkistus on muutenkin hyvä tehdä kaikille timanttisormuksille säännöllisesti parin kolmen vuoden välein.

Valkokultatuote vaatii siis hieman enemmän hoitoa kuin keltakultainen tuote. Asiaan voi suhtautua niin, että valkokultaista sormusta täytyy käyttää samalla tavoin määräaikaishuollossa, kuin esimerkiksi autoja käytetään. Huollettuna sormus on taas uuden veroinen ja timantin istutuskin varmuudella kunnossa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että kaikki korut – myös muista materiaaleista kuin valkokullasta valmistetut – olisi hyvä puhdistaa säännöllisesti ja riittävän usein. Käytöstä riippuen jopa viikottainen puhdistus saattaa olla tarpeen, mutta yleensä kerran tai pari kuussa riittää. Korujen puhdistuksesta löydät lisää tietoa sivuiltamme kohdasta Korujen hoito.

Laadukas valkokultaseos ei sisällä lainkaan nikkeliä

Markkinoilla on paljon erilaisia valkokultaseoksia. Sandberg-timanttikoruissa käytetään vain parhaita palladiumvalkokultaseoksia, jotka eivät sisällä lainkaan nikkeliä ja ovat ominaisuuksiltaan (mm. väriltään) parhaita mahdollisia.

Suomessa on myynnissä myös sellaisia valkokultasormuksia, joissa pois kuluneen rodinointipinnan alta paljastuu selvästi kellertävä väri. Näiden sormusten valkokultaseoksissa on yleensä palladiumin osuus pudotettu minimiin. Lisäksi markkinoilla on myynnissä valkokultaisia tuotteita, joiden huonona puolena metalliseoksen kellertävän värin lisäksi on se, että niissä saattaa olla mukana myös nikkeliä eu-direktiivin sallimissa rajoissa. Kun rodiumpinta kuluu tällaisesta sormuksesta pois, nikkelille allerginen ihminen reagoi suurella todennäköisyydellä pinnan alta paljastuvan valkokullan pieneenkin nikkelipitoisuuteen.

Allergiareaktio ei näissä tuotteissa monestikaan siis ilmene heti sormuksen käyttöönoton yhteydessä vaan vasta sitten, kun sormuksen rodiumpinta on kulunut osittain tai kokonaan pois. Monissa tapauksissa allergiset reaktiot aiheutuvat kuitenkin sormuksen puhdistuksen laiminlyönnistä, ks. Korujen hoito.

© Sandberg-timanttikorut