Sandberg – Strålande finskt

1920 x 1920 -4Sandberg1.webp

Sandberg diamantsmyckena designas och framställs i små produktionsvolymer i Finland enligt traditionella hantverksmetoder. Därför kommer varenda en av våra mästarguldsmeders personliga arbetsinsats och prestation till sin rätta. Samtliga smycken i vår kollektion finns tillgängliga både i gult guld och vitguld.

Kvaliteten av våra smycken baserar sig på en målmedveten satsning på alla delområden i tillverkningsprocessen börjande med valet av råmaterial. Diamanterna vi använder införskaffas från pålitliga källor och alla har garantibevis på att de härstammar från områden fria från konflikter och att de är av lagligt ursprung. Vi använder endast de allra renaste metallblandningarna i vårt vitguld såväl som i de övriga metallblandningarna.

Vi lyssnar noga på våra kunders önskemål – de utgör en stadig grund för designen av våra modeller. Så har vi fungerat ända sedan företaget grundades år 1960.

Sandberg är ett finskt familjeföretag med produkter som uppfyller de allra hårdaste kvalitetskriterierna. Vi står personligen för vår kvalitet i alla situationer.

Päivi och Uuri Sandberg

Sandberg-diamanter – Slipad till finess

E 400 x 400 pix.webp

Fyra aspekter inverkar på diamantens värde och skönhet: karatvikten, klarheten, färgen och slipningen.

Oftast fästs det alldeles för lite uppmärksamhet på hur mycket slipningen inverkar: prisskillnaden mellan två likadana diamanter som endast avviker med hänsyn till slipningen kan vara upptill 50 %. Därför poängteras även kvaliteten av slipningen och alla dess delområden – proportioner, symmetri och finputsning – av Sandberg diamanterna. GIA (Gemological Institute of America) betygsätter alla dessa på en skala från utmärkt till svag.

timantin-mittasuhteet-1024x1022.webp

Vid uppskattningen av proportionerna granskas höjden av diamantens överdel, underdelens djuphet, gördelns (= ytterkantens) tjocklek och tavelfasettens (= tavlans) bredd i förhållande till stenens diameter samt i förhållande till de definierade idealproportionerna.

Med symmetri avses t.ex. positionen av diamantens tavla och kulett – de skall i idealfall vara exakt mitt på stenen. Även läget av andra sneddningar och former inverkar på den symmetriska kvaliteten.

Den slutliga bearbetningen värderas genom att granska hur mycket spår slipningen har lämnat på stenen – t.ex. slipspår, slagmönstring eller opolerade ytor.

Endast en omsorgsfull och lyckad slipning där alla delområden stämmer framhäver stenens hela skönhet och glans.

Garanti om pålitligt och tillbörligt ursprung

Kastepisara M-25w ja Toivomuslähde M-660w, harmaa vaaka.webp

Alla diamanter i våra smycken är skaffade från pålitliga och tillbörliga källor. De levereras med ett certifikat på att diamanterna härstammar från konfliktfria områden, att deras ursprung är i tillbörliga källor samt att leverantörerna har förbundit sig vid reglerna i enlighet med Förenta Nationernas resolutioner och Kimberley processen.

Vi följer även principerna av socialt ansvar i upphandlandet av diamanter. Våra leverantörer av diamanter är medlemmar i diamantbörser som tillhör Responsible Jewellery Council eller World Federation of Diamond Bourses och har således förbundit sig att handla ansvarsfullt både med hänsyn till införskaffandet av rådiamanter och alla faser i produktionsprocessen.

Helt säkert

gia.webp

Alla Sandbergs runda (briljantslipade) diamanter som väger mera än 0,30 karat levereras alltid med GIA’s klassificeringsintyg som omfattande beskriver kvaliteten av stenen du köpt.

Du vet också med säkerhet att intyget du fått är utskriven på den stenen du köpt eftersom alla Sandberg-diamanter i denna storleksklass har en lasergravyr i kanten. Denna gravyr motsvarar siffran på klassificeringsintyget. Det krävs en 10 gångers förstoring för att kunna se gravyren.

Du kan vara säker på att den Sandberg diamant du köpt är äkta och att dess värde baserar sig på en detaljerad evaluering. Du ser din diamants klassificeringsintyg också på GIAs sidor på Internet, adress: https://www.gia.edu/report-check-landing

 

Image1_DD_700x394.webp

Man kan även få ett klassificeringsintyg för diamanter mindre än 0,30 karat mot en tilläggsavgift.

Mera information om GIAs klassificeringssystem finns här:  www.gia.edu.

”GIA is a nonprofit gem research institute dedicated to provide corporate & company gem education in the field of gemology & jewelry arts.”

Sandberg – Alltid äkta

Kuva 3 1920 x 1080 pix.webp

När du ser ett Sandberg diamantsmycke hos guldssmeden är det alltid äkta, med äkta diamanter. Du kan med blotta ögat se den höga kvaliten på de glittrande diamanterna, känna vikten av ädelmetallen och försäkra dig om att det smycke du köpte ser ut och känns lika som den du såg i affären.

När du köper ett diamantsmycke skall du försäkra dig om av försäljaren att smycket har äkta diamanter och inte kopior. Det är väldigt vedertaget att oäkta modeller presenteras i stället för äkta diamantsmycken. I dessa fall kan du inte som köpare se hur diamanterna på det smycke du köper/beställer ser ut i verklighet.

Zirkonier (cubic zirkonia) används i stället för diamanter allt som oftast i kopior/modellexemplar av diamantsmycken. Zirkonian är en artificiell produkt och är den mest allmänna kopian av en diamant. Zirkonier simulerar de helt rena, på GIAs skala färg D diamanter, dvs. färglösa diamanter. I allmänhet kan man urskilja en starkare dispersion eller eld i dem jämfört med äkta diamanter. Helt rena och totalt färglösa diamanter är verkligen sällsynta och dyra – därför ger zirkonierna på en kopia en missvisande och falsk bild av kvaliteten och utseendet av smyckets diamanter med hänsyn till verkligheten. Likaså kan den starkare elden hos zirkonier glittra mera i ”bling” stil under de strålande ljusen i affären än det stiligare och eleganta skenet en äkta diamant har.

Diamanternas andel av värdet i ett diamantsmycke är i allmänhet markant – t.o.m. över 95 % av smyckets pris, beroende på storleken, antalet och kvaliteten av diamanterna. Förutom värdet, påverkar diamanternas klassificering och kvalitet även utseendet. Därför är den egna uppfattningen om hur vackra diamanterna är i ett smycke, på basen av det man själv ser, essentiell vid köpbeslutet.
Det lönar sig alltid att fråga om du blir presenterad äkta diamanter eller inte. Sandberg diamantsmycken är alltid äkta.

Skötselråd för smycken

1920 x 1920 Sandberg A.webp

Det är viktigt att putsa diamantsmycken regelbundet för att de skulle hållas vackra så länge som möjligt. Alla ädelstenar – framför allt diamanter – mister sin glans om de är nedsmutsade eller om ytan är fettbelagd. Ingrodd smuts på smycken, t.ex. på insidan av en ring eller på baksidan av ett örhänge, kan också irritera huden eller t.o.m. förorsaka inflammationer. Smyckenas tillverkningsmaterial – diamanter, andra ädelstenar, guld, vitguld och platina – tar sällan skada även om man inte rengör dem. Ett gammalt och smutsigt smycke blir oftast som nytt igen när man lämnar in det för putsning till en professionell guldsmed. Men om du själv rengör dina smycken regelbundet enligt följande instruktioner, hålls dina smycken vackra och glänsande i flera år utan några större åtgärder.

Ringar och örhängen

Av alla smycken är ringarna mest utsatta för smuts och slitage. Vi handskas dagligen med t.ex. matvaror och kosmetika, följaktligen samlas det smuts och orenheter på insidan av ringen, under diamanten eller på ringens yta. Därför bör ringarna rengöras helst varje vecka. Vi rekommenderar också att du tar av dig ringarna till natten, före arbete i trädgården, vid matlagning och städning osv. Även örhängen utsätts för olika kemikalier, t.ex. stylingprodukter, samt hudens egna avsöndringar. Därför blir även örhängen snabbt smutsiga. Vi rekommenderar att du rengör dina örhängen varje vecka och att du tar av dem till natten.

M-878k.webp

Du kan rengöra dina ringar och örhängen varje vecka med t.ex. en gammal (mjuk) tandborste och vanligt diskmedel. Gör en lösning av varmt vatten och diskmedel i ett litet kärl och låt smyckena ligga i lösningen en stund. Rengör efter det smyckena noggrant med tandborsten. Glöm inte rengöringen av insidan, eventuella dekorationsperforeringar och veck, under stenarna osv. Skölj sedan smyckena under rinnande vatten och torka med hushållspapper eller med en mjuk tygbit. Tvättmedel avsett speciellt för smycken finns tillgängligt i guldsmedsaffärer. Fråga personalen om tilläggsinformation om produkterna.

Förutom regelbunden rengöring är det bra att lämna in de värdefulla diamantsmyckena ”på service” hos en guldsmed varje eller vartannat år, eftersom i synnerhet ringarnas diamanter kan bli lösa med tiden. Normalt bruk sliter och repar guldet och det blir kvar smuts på svårt åtkomliga ställen oavsett regelbunden rengörning. En professionell guldsmed kollar fastsättningarna av diamanterna och spänner dem vid behov samt rengör smyckena med professionella verktyg och medel. Guldsmeden kan på begäran även polera bort reporna på guldytorna.

SANDBERG R-9220.webp

Berlocker, halsband, broscher och armband

Även om de ovan nämnda smyckena inte oftast blir lika lätt smutsiga i dagligt bruk som ringar och örhängen, bör man ändå rengöra dem regelbundet. Vi rekommenderar att hals- och armband samt berlocker rengörs månatligen och smycken som fästs i kläder samt broscher med ett halvt års mellanrum. Rengörningsmetoden är den samma som den regelbundna rengörningen av ringar och örhängen.

Förvaring av smycken

Den bästa förvaringsplatsen för de smycken du inte använder är originalasken som smycket levererades i eller ett riktigt smyckeskrin, där dina smycken är skyddade för repor och smuts och där du lätt hittar dem när du vill använda dem. Men smycken är ju framför allt gjorda för användning, så vi hoppas att dina smycken tillbringar möjligast lite tid i ett smyckesskrin.

Ädelmetaller

keltakultaseokset.webp

Gult guld

Guldlegeringen som används i Sandbergs diamantsmycken är av den sk. finska kulören, dvs. litet rödare än det europeiska gula guldets kulör.

Förutom guld innehåller legeringen i huvudsak silver och koppar samt små mängder legeringsämnen vilka förbättrar stöpnings- och bearbetningsegenskaper. 14K legeringen innehåller zink och 18K legeringen zink samt sk. finfördelare av graderingstalet. Zinken och finfördelaren av graderingstalet brinner i praktiken nästan helt bort från legeringen under stöpningsprocessen.

Den exakta sammansättningen av den gula guldlegeringen är:

  • Gult guld 18K, den finska färgen: guld 75,2 % / silver 7,8 % / koppar 16,0 % / zink 0,5 % / finfördelare av graderingstalet 0,5 %
  • Gult guld 14K, den finska färgen: guld 58,7 % / silver 13,6 % / koppar 27,5 % / zink 0,2 %
valkokultaseokset.webp

Vitt guld

Det vita guldet som används i Sandberg diamantsmycken innehåller minst 14 % palladium och ingen nickel. Pga. den höga palladiumhalten är dessa legeringar av den bästa färgen på marknaden.

Palladium är dyrare och tyngre än de övriga legeringsämnen i guldlegeringar. Därför är smycken i vitt guld eller smycken tillverkade delvis av vitt guld dyrare än de som är tillverkade i endast gult guld.

Den vita guldlegeringen, liksom den gula, innehåller zink som förbättrar stöpnings- och bearbetningsegenskaper. I praktiken brinner zinken nästan helt bort från legeringen under stöpningsprocessen.

Vår vita guldlegering består av följande ämnen:

  • Vitt guld 18K 160Pd: guld 75,2 % / palladium 16,0 % / silver 0,4 % / koppar 6,2 % / zink 2,2 % (i Sandberg-diamantsmycken fr.o.m. 1/2015)
  • Vitt guld 18K 140Pd: guld 75,2 % / palladium 14,0 % / silver 2,6 % / koppar 7,2 % / zink 1,0 % (i Sandberg-diamantsmycken till 12/2014 och fortfarande i de helt som handarbete tillverkade Aamurusko-ringarna)
  •  Vitt guld 14K 150Pd: guld 58,7 % / palladium 15,0 % / silver 17,1 % / koppar 6,7 % / zink 2,5 %

Vår 18 K vita guldlegering innehåller 16 % palladium

Alla våra diamantsmycken i 18K vit guld har fr.o.m. början av 2015 tillverkats av 160Pd vita guldet.

Redan den vita guldlegeringen vi använde tidigare, 140Pd legeringen med en palladiumhalt på 14 %, innehöll mera palladium och var vitare än de flesta legeringarna som används i Finland. Den nya kulören i vår 18K vita guld är ännu en grad ljusare och blankare så legeringen lämpar sig även för bruk utan rodinering (ytbehandling med rodium).

Kuva 2 1920 x 1080 pix.webp

Rött guld och granngult guld (europeisk färg)

Vi tillverkar smycken på beställning även av rött guld eller en gulare guldlegering.

Såsom andra guldlegeringar innehåller dessa förutom i huvudsak guld, även silver och koppar samt små mängder ämnen vilka förbättrar stöpnings- och bearbetningsegenskaper.

Vitguld och rodinering av vitguld

Kuva 6 1920 x 1080 pix.webp

Alla smycken av vitguld är oftast pläterade med rodium. Rodium tillhör gruppen platinametaller. Ytbehandlingen kallas rodinering och det görs på samma sätt som till exempel plätering med silver eller galvanisering. Ytans tjocklek, som man åstadkommer med rodium mäts i mikroner dvs. i miljondelsmeter.

Den speciella ytan, som man åstadkommer med rodineringen av vitguldet, har en ren vit färg till skillnad från själva vitguldet. Vitguldet har en lite mörkare och gråaktigare färgton och sämre blandningar en gul-brun färgton. Eftersom det är frågan om en ytbehandling, slits den klara, vita färgtonen bort med tiden, speciellt från ringar och då kommer vitguldets riktiga, gulaktiga färgen fram.

Slitage av rodiumytan och vitguld

Mängden och slitagets hastighet av rodiumytan beror mycket på formen av ringens stomme och ringens användning, därför är det svårt att säga exakt hur snabbt rodium ytan slits bort. Ju mera släta ytor eller höga detaljer det finns och ju mera man använder ringen i ”krävande förhållanden”, som t.ex. på gymmet, i trädgården och i städning, desto mera och snabbare slits rodium ytan.

Vitguldsprodukterna slits inte lättare än normala guldprodukter. Slitaget syns bättre på vitguld, för att den klarvita rodiumytan slits bort och färgskillnaden mellan rodiumytan och vitguldets riktiga färg är så märkbart. Gula guldet får bara skråmor på ytan till följd av användningen; ringens färg ändras inte.

Det är möjligt att beställa vitguldsringen också utan rodinering. Då ändras inte ringens färg, fast den med tiden och användningen slits och får skråmor.

 

Sandberg-Sormusyhdistelmia-II-V-968w-V-720w.webp

Underhåll av smycken i vitguld

Vitguldsringarna hålls vackra och fina längs åren om man tar dem till guldsmeden för en återrodinering alltid då och då. Återrodineringen kostar oftast omkring 50 – 90 euro, beroende på ringmodellen. I samband med återrodineringen, kan ringarna poleras och diamanternas plantering säkras. Det är annars också bra att säkra diamanternas plantering minst med några års mellanrum.

Vitguldsprodukterna kräver alltså en aning mera skötsel än produkterna gjorda av gult guld. En ring gjord av vitguld måste vårdas och granskas på samma sätt och med jämna mellanrum, så som en bil. En granskad och vårdad ring är som ny och diamanterna är säkert i skick.

Dessutom är det bra att komma ihåg, att alla smycken – också de som är gjorda av annat material än vitguld – skulle vara bra att putsas regelbundet och tillräckligt ofta. Beroende på användningen, kan ringarna behöva rengöring t.o.m varje vecka, men oftast räcker det bra med att putsa dem en gång i månaden. Det finns mera information om rengöring på vår web-sida: smyckesskötsel

Vitguldslegeringar

Det finns många olika vitguldslegeringar på marknaden. Sandberg –diamantsmycken använder endast de bästa palladium –vitguldslegeringarna, som inte innehåller nickel och har endast de bästa egenskaperna.

I Finland säljs det också sådana vitguldsmycken, som visar sig ha en klar gul färgton under rodineringsytan. I sådana ringar har det använts en vitguldslegering med en minimal palladium halt. Dessutom finns det sådana vitguldsprodukter, som ytterligare kan innehålla nickel inom haltgränserna EU har tillåtit. När rodiumytan av dessa ringar slits bort, reagerar en människa allergisk för nickel med stor sannolikhet för ytan. Den allergiska reaktionen förekommer därför inte omedelbart i samband med användningen av ringen, utan först då när rodiumytan är delvist eller helt och hållet bort sliten. I många fall beror allergiska reaktioner på vanvård av ringens rengöring, se www.sandberg.fi / smyckesskötsel

kierrätys.webp

Certifierat återvinningsguld

Även visavi guld är återvinning dagens melodikierto-1-228×300

Vi använder i våra smycken enbart certifierat återvinningsguld. Det är K.A. Rasmussen Finland som levererar detta guld till oss.

Klicka på länken nedan för att se certifikatet som vi fått av K. A. Rasmussen över att de utnyttjar 100 % återvinningsguld enligt standarderna ISO 9001:2008 och ISO 13485:2003 i de guldprodukter de levererar.

Certifikatet från K. A. Rasmussen as

Tilläggsinfo även direkt från K. A. Rasmussen Finland: (09) 2764 2720 eller info@rasmussen.fi

Platina

Kuva 1 1920 x 1080 pix.webp

Sandberg diamantsmycken kan beställas tillverkade av 950-haltig platina.

Alla Sandberg diamantsmycken och förlovningsringar kan beställas tillverkade av 950-haltig platina. Leveranstiden för produkter i platina är ca 3 veckor.

Platina bibehåller alltid sin färg i smycken.

Platina är i vissa fall ett bättre alternativ till vitguld, i synnerhet om det är frågan om en ring med långtidsbruk. Den egna färgen i platina är väldigt nära rodiumytans blänkande vita kulör; endast en aning mörkare eller metallisk. Därför behöver man inte rodinera ringar som är tillverkade i platina. Detta är också orsaken till att en ring i platina alltid behåller sin ursprungsfärg fast den skulle slitas i långvarigt bruk. Givetvis skråmas även en platinaring men skråmorna är svårare att urskilja eftersom slitage och skråmor inte förorsakar färgändring på ytan av ringen.

En ring i platina är tyngre än en ring i vitguld

Platina väger ännu mera än guld. Dessutom används det nästan ren platina (95 % av vikten i legeringen) i smycken. Därför är en ring i platina betydligt tyngre och den innehåller avsevärt mera ädelmetall än motsvarande ring i vitguld. Detta utgångsläge tillsammans med att det är svårare att bearbeta platina jämfört med vitguld gör att en ring i platina är dyrare än motsvarande ring i vitguld fastän världsmarknadspriset på finguld för närvarande (februari 2016) är dyrare än priset på fin platina.

Alla guldlegeringar, även platinalegeringen, levereras till oss av K. A. Rasmussen Finland.

© Sandberg-timanttikorut